czwartek, 25 października 2012

Ciasto orzechowe z czekoladą i malinami

 


Kwintesencja jesiennego ciasta: orzechy, gorzka czekolada, odrobina jesiennych owoców i wanilia

Jest to mięsiste, dość ciężkie ciasto. Użyłam do niego masła, miodu, brązowego cukru, mielonych orzechów. To sprawia, że bardzo kojarzy nam się z jesienią, z czymś ciepłym, miłym, domowym :-) Wewnątrz znajdziemy kawałki gorzkiej czekolady, a góra posypana jest malinami.
Proste,codzienne, a jednak niezwykłe - przepięknie pachnie, smak ma głęboki - świetne!
Przepis na to ciasto znalazłam w książce Elizy Mórawskiej "WHITE PLATE - słodkie". Serdecznie polecam! Tym ciastem można odrobinę podsumować książkę - piękna i wyjątkowa, a zarazem prosta :-). W oryginale zamiast malin użyte są jeżyny.

Brak komentarzy: