sobota, 2 marca 2013
Mazurek różany
Przepis na ten mazurek znalazłam w nowym wydaniu KUKBUKA. Spodobało mi się połączenie składników i różowa polewa :-) Po upieczeniu okazało się, że oprócz ładnego wyglądu ma też intrygujący smak.
Mazurek ma klasyczny, kruchy spód. Na drugi dzień spód mięknie i jest przyjemnie kruchy. Na spodzie warstwa konfitury z płatków róży (pyyyyszna :). To ona nadaje mazurkowi ten zaskakujący nietypowy smak. Konfitura przykryta jest polewą robioną na bazie białej czekolady i zabarwiona sokiem buraczanym. Jest dość słodka. Góra posypana płatkami migdałowymi podprażonymi - dzięki temu uwypukla się ich kruchość i głęboki smak.
Efekt, to ładny mazurek o oryginalnym smaku.
Kawałeczek takiego mazurka i filiżanka zielonej herbaty i mamy przepyszny zestaw.
Polecam na święta!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz