sobota, 9 marca 2013
Babka drożdżowa topiona z rodzynkami
Babka z ciasta drożdżowego, które na etapie wyrastania jest zanurzane w wodzie. Stąd nazwa "topiona". Dzięki temu ciasto jest mięsiste, wilgotne, mimo, że nie zawiera w sobie dużej ilości masła. Dłużej niż tradycyjne drożdżowe utrzymuje świeżość. A smakuje jak najlepsza, wielkanocna babka.
Jest w niej dużo żółtek, więc jest żółciutka, do tego pstrzy się w niej od rodzynek. Pięknie pachnie i wygląda wyjątkowo, dzięki nietypowej formie. Prezent od siostry:-) Dzięki Małgoś!
Ponieważ samo ciasto nie jest przesadnie słodkie, ja babkę lukruję. I w takim wydaniu wygląda naprawdę dostojnie. Polecam!
Zapraszam też do obejrzenia moich pozostałych propozycji Wielkanocnych. Wszystkie są w etykietach pod nazwą święta Wielkiej Nocy. <KLIK>
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz