sobota, 24 marca 2012
Babka drożdżowa z białą czekoladą i rodzynkami
To nasza obowiązkowa babka na Wielkanoc.
Lubimy ją bardzo, bo cudnie pachnie, bo ma dużo rodzynek - jak zwykle u mnie niesiarkowanych, a do tego kawałki białej czekolady. Bo jest pysznie mięsista i wilgotna.
Dość długo, jak na ciasto drożdżowe utrzymuje świeżość.To dzięki dość sporej ilości masła.
Nie jest wypiekiem bardzo słodkim. Rodzynki i czekolada wewnątrz dodają jej słodyczowej różnorodności. Świetnie się też nadaje, żeby ozdobić ją dodatkowo w sposób, który lubimy. Może być lukier, polewa z białej czekolady lub po prostu cukier puder. W każdym wariancie będzie ładna i równie smaczna.
Babka na zdjęciu, to babka średniej wielkości -waży 80 dag i jest robiona w formie 1,5 litrowej. Jeśli ktoś potrzebuje większą, mogę przygotować w formie większej, lub 2 średnich.
Serdecznie polecam - jest świetna :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz